Du SKAL være over 18 år for at handle på denne side.

Denne butik bruger cookies og andre teknologier, så vi kan forbedre din oplevelse på vores websteder.

Ved at trykke på krydset accepterer vores cookie politik, samt at du er over 18 år.

Portvin

Portvine

Portvin, hedvin, der fremstilles ved tilsætning af druesprit til druemosten under gæringsprocessen; det giver en sød rød eller hvid vin på ca. 20 % alkohol, som derefter lagres på fade, før den hældes på flaske. Druerne til portvin dyrkes i Dourodalen i det nordlige Portugal inden for et nøje afgrænset område på 250.000 ha, hvoraf ca. 40.000 ha er tilplantet med vinstokke. Jorden er opdelt i små parceller, der ejes af store vinhuse eller af vinbønderne, der som oftest er medlemmer af et af områdets 22 kooperativer.

De almindelige og billigste portvine benævnes efter farven: white (dry eller sweet), ruby eller tawny. De bedste af typen tawny benævnes efter den gennemsnitlige alder på de portvine, de er blandet af: 10, 20, 30 eller over 40 år. Vintage port, som er englændernes opfindelse og favorit, er en årgangsvin, der kun fremstilles af de bedste druer fra de bedste år, som regel 3-4 gange hvert årti. Vintage tappes efter to års lagring på fad, mens vinen er blåsort, frugtig og sprittet; den kan holde i årtier, men afsætter pga. den korte fadlagring altid bundfald og skal dekanteres. Portvinshusene har derfor skabt en late bottled vintage, LBV, som aftappes efter 4-6 års fadlagring. Det giver en lysere og hurtigere udviklet vin, som regel uden bundfald. Colheita (port. 'høst') er en specialitet for de portugisiskejede huse; denne årgangsvin er lagret i mindst syv år på fad og opnår den samme nøddeagtige karakter og lyse farve som en ædel tawny.

Produktionen styres af Casa do Douro, der sammen med Instituto do Vinho do Porto også kontrollerer kvaliteten. Indtil 1986 skulle al vin lagres, tappes og afskibes fra Vila Nova de Gaia, der ligger over for Porto på Douroflodens venstre bred, men nu aftapper flere vinbønder selv under navnet på deres vingård. 85 % af eksporten varetages af de 37 huse, som er med i Association of Port Wine Companies. De engelske huse Taylor, Fonseca, Graham, Dow og Warre er blandt de førende med vintage port. Andre gode huse er Cálem, Niepoort, Ferreira, Krohn, Ramos-Pinto, Kopke og Poças.

I 1998 var produktionen på 108 mio. flasker, hvoraf Danmark aftog 2,25 mio., og Frankrig, der var den største kunde, 40 mio. flasker. Portvin er den eneste af de store hedvine, der ikke har haft afsætningskrise efter år 2000.

Portvin

Der er 21 varer.

Viser 1-12 af 21 element(er)

Aktive filtre